Před několika dny jsme byli nasát vánoční atmosféru na Staroměstském náměstí. Strom je krásný, jen ty trhy mi voní nějak jinak než vánočně… Prostě trdelník za 70 Kč mi přijde už opravdu moc. Tak jsem se rozhodla si ho upéct doma, téměř v bio kvalitě a za 10 Kč kus.

Inspirovala jsem se tímto krásným a jednoduchým receptem, jen jsem si zaměnila suroviny za zdravější.

Používám totiž na pečení bio špaldovou mouku.

250 ml mléka
50 g rozpuštěného domácího sádla
1 domácí vejce
4 lžíce cukru
600 g bio hladké špaldové mouky
1 lžička instantního droždí
1 lžička soli

Všechny suroviny v uvedeném pořadí jsem dala do domácí pekárny, spustila program Těsto a šla si hrát s dcerkou. Ruční mísení je samozřejmě také povoleno, ať už kvůli tréninku nebo absenci pekárny 😉

Po ukončení programu jsem krásně vláčné těsto rozdělila na 8 dílů, z každého udělala válečky dlouhé cca 60 cm a namotala je na zavařovací sklenice obalené alobalem. Každou sklenici s těstem jsem lehce poválela, aby se vrstvy spojily. Pak jsem budoucí trdelníky potřela rozpuštěným sádlem a posypala skořicovým cukrem.

 

Sklenice jsem naskládala na plech a dala do vyhřáté trouby 190 °C péct 20 minut, do zezlátnutí.

Samozřejmě jsem nečekala, že budou tak krásně vypečené jako nad ohněm, ale přesto jsem byla napnutá, jak budou chutnat. Po upečení byly voňavé, vláčné a … rychle zmizely 🙂

Jedinou věc, kterou do příště změním, bude velikost sklenic. V jiných návodech radí použít pivní láhve, které mají menší průměr, ty ovšem doma nemáme, tak asi zkusím malé zavařovačky, které budu muset někde posbírat. Velkých zavařovaček mám totiž dost, střádám je na svůj první opravdový med na jaro, ale o tom někdy příště…

U mě na webu www.alzbetazikova.cz používám cookies a je potřeba, ať to víte. Surfováním na mém webu s jejich používáním souhlasíte. Více informací…