Miluju jahody a nejvíc v době, kdy ty naše dobré, sladké a voňavé už nejsou k dostání. Rozhodla jsem se, že letos se na své zimní chutě připravím včas. Dnes jsem byla na samosběru jahod v Břežanech II, kde mají tak krásné a veliké jahody, že jsem jich za hodinu měla nasbíraných přes 10 kg.

Mám ráda jednoduchost, a hlavně chci zachovat co nejvíc vitamínů v těch voňavých plodech, proto používám dva způsoby jejich uchování na zimu – mražení a sušení. Za necelé dvě hodiny jsem měla většinu téhle úrody takto zpracovanou.

Část jahod jsem rozmixovala, nalila do mističek u už se mrazí. Dřeň je tak sladká, že nebylo třeba ji nijak dochucovat. Lze ji použít buď místo kupované přeslazené zmrzliny nebo nechat povolit v teple a nalít na naše milované jahodové tvarohové „knedlíky“, jejichž recept uvádím níže.

Druhou část jsem rozmixovala s několika zralými banány a dala sušit do sušičky na raw program (do 42 °C), což bude trvat asi 12 – 15 hodin. Pro urychlení sušení se i pro raw používá na první dvě hodiny teplota kolem 50 °C, která se pak sníží na zmíněných cca 42 °C. Já mám levnou sušičku, takže musím pravidelně síta střídat, ale i tak se mi to usuší dobře.

Než jsem si pořídila sušičku, dávala jsem to sušit do trouby na minimální teplotu s programem na horkovzduch. Kvůli úspoře jsem dávala více plechů nad sebe a po cca 12 hodinách bylo také usušeno. Jen je potřeba nechat lehce pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost.

Říkám tomu ovocná „kůže“, je to veliká dobrota ideálně na cesty, a dá se udělat i z jiného ovoce, naše další oblíbená je meruňková nebo rybízová. Samozřejmě je její obdoba zakoupení, ale ta domácí je zaprvé mnohem chutnější, s jistotou složení a kvality surovin a samozřejmě levnější.

Už jsem zmínila, že milujeme jahodové knedlíky, ale nerada ovoce zbytečně vařím. Vždycky, když jsem s knedlíky pomáhala babičce, mi přišlo zbytečné jej balit do těsta, a navíc mi to rozvařené ovoce nikdy moc nechutnalo. Před několika lety jsem se rozhodla ovocné knedlíky dělat jinak, uchovat vitamíny v ovoci a mně nervy kvůli balení ovoce do těsta. Dělám prostě malé tvarohové nočky, které pak poliji rozmixovaným nevařeným ovocem. Enzymy a vitamíny zachovány a oběd je hotov za chvilku!

Recept na tvarohové noky s ovocným přelivem

  • 250 g měkkého tvarohu (ne ředěnehé ve vaniččce!)
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 7 lžic špaldové (nebo klasické) krupice

Suroviny smíchám v téměř nelepivé těsto, v případě potřeby přidám maličko krupice, když je řídké. Bude se trochu lepit, ale jde to snést. Za tu trochu nepohody mi ty vláčné nočky stojí 🙂

Těsto rozdělím na 4 kusy, které uválím do válečku o průměru 3 cm, rozkrájím ho a vytvořím pěkné malé nočky. Ty nasypu do vroucí, lehce osolené vody a po 3 – 5 minutách, scedím je, když vyplavou na povrch. Nočky rozdělím na talíř, poliji rozmačkanými nebo rozmixovanými jahodami, případně dosladím nebo ozdobím bílým jogurtem. Je to veliká dobrota!

U mě na webu www.alzbetazikova.cz používám cookies a je potřeba, ať to víte. Surfováním na mém webu s jejich používáním souhlasíte. Více informací…