Suroviny
Tekutá část
150 g oleje nebo rozpuštěného másla
2 celá vejce
1 lžíce (domácího) vanilkového extraktu
(lze nahradit vanilkovým cukrem, který se přidá do suché části)
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce rumu
nastrouhaná kůra z půlky citronu nebo domácí citronový extrakt s kůrou z biocitronů
1 lžíce citronové šťávy
Suchá část
140 g cukru
500 g mouky – většinou smíchám bio celozrnnou a bílou špaldovou (poměr dle pocitu, i čistě celozrnný je výborný)
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
100 g mandlí – oloupaných a nasekaných
50 g rozinek – předem namočených nejlépe v rumové vodě nebo mléce
Ve velké míse pořádně smíchám tekuté suroviny a cukr, do druhé proseju mouku a kypřící prášek. Suchou směs pak přisypu do tekuté, pořádně zamíchám, přidám rozinky a mandle a prohnětu. Na mazanec vytvaruji bochánek kulatý, na štolu oválný, potřu mlékem a dám do předem vyhřáté trouby na 150°C na cca 45 minut péct.
Recept jsem kdysi našla v jednom časopise a upravila si ho tak, aby byl co nejjednodušší a zároveň lahodný. Nejdéle trvá spaření, oloupání a nasekání mandlí, pak jde vše rychle. Když na to najdu dobrovolníka, který neuždibuje, jde to mnohem rychleji 😉
Od té doby, co peču o Velikonocích tento mazanec nebo o Vánocích štolu, nedokážu pochopit svojí mamku, že stále peče její kynutý mazanec, který ji trvá několikanásobne déle, navíc není tak vláčný jako ten můj.
Vzhledem k tomu, že docela dlouho vydrží pěkně vláčný, beru ho pravidelně na týdenní pobyt na horách, ke snídani s čajem je výborný. Naštěstí nikomu doma nevadí, že zrovna není ten vhodný čas, kdy se „jí“ mazanec nebo vánoční štola…
U mě na webu www.alzbetazikova.cz používám cookies a je potřeba, ať to víte. Surfováním na mém webu s jejich používáním souhlasíte. Více informací…